PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ
 Akçakale Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı lise eğitimi sonrasında iki yıllık bir ön lisans eğitimi sunmaktadır.  Programdan mezun olan öğrencilerimiz muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren kamu veya özel sektör işletmelerinde, yeminli mali müşavirlik veya serbest muhasebeci ve mali müşavir bürolarında çalışabilmektedirler. Yüksekokulumuz toplumun ve işletmelerimizin güçlenmesine katkıda bulunacak nitelikli ara eleman yetiştirme hedefinin yanı sıra öğrencilerimizin çağın gereklerine uygun, evrensel niteliklere sahip, sorumluluk alabilen, etkin iletişim becerileri geliştirmiş, sorun çözebilen bireyler olmasını hedef edinmektedir.
 
KAZANILAN DERECE
Programı tüm gereksinimleri yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanında “Ön Lisans Diploması” derecesi alırlar.

ÖĞRENİM DÜZEYİ 
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programında “Ön Lisans” düzeyinde eğitim verilmektedir.
 
KAYIT KABUL KOŞULLARI
ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) “Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı” için yeterli TYT puanını alan öğrenciler programa yerleştirilirler. 
 
KAZANILAN DERECE GEREKLİLİKLERİ VE KURALLAR
 Öğrencinin kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarmış olması, diğer yükümlülüklerini yerine getirmiş olması, 120 AKTS kredisi ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını sağlamış olması gerekmektedir. 30 iş gününden oluşan stajını tamamlamak zorunludur.
 
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI
Önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. 
 
PROGRAMIN AMACI
 
Program, muhasebe ve vergi konularında hizmet veren mali müşavirlik büroları ile özel ve kamu kurum- kuruluşlarının muhasebe servislerinin ihtiyacı olan sorumluluk üstlenebilecek nitelikli ara insan gücü (muhasebe meslek elemanı) yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır.
Eğitim sürecinde, öğrencilere; Muhasebeci olarak hukuki sorumluluklar ve mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemi kavratılmakta, ticari hayatta kullanılan belgeleri tanıyabilme, düzenleyebilme özellikleri kazandırılmaktadır. Uygulamalı muhasebe dersleri bilgisayar ortamında verilerek öğrencilerin bilgisayar paket programlarını çalıştırabilme, alanıyla ilgili yazışmaları yapabilme, bilgi depolayabilme ve depolanmış bilgileri kullanabilme becerileri kazanabilmeleri hedeflenmektedir. Öğretim programı, öğrencilerin bu özellikleri kazanabileceği ve ticari hayatta kullanılan defterlerin mevzuata uygun usul ve esaslara göre işleyebilme alışkanlığını kazanmalarına olanak sağlayacak dersleri içermektedir.
 
PROGRAM ÇIKTILARI
PÇ 1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÇ 2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ 3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
PÇ 4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
PÇ 5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
PÇ 6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
PÇ 7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
PÇ 8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
PÇ 9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
PÇ 10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
PÇ 11 Muhasebe ve vergi hizmetlerini yerine getirmede mesleki ilkeler ile yasal mevzuata hakimdir ve denetim ve muhasebe standartlarını açıklar.
PÇ 12 Finansal tabloları düzenler ve analiz eder.
PÇ 13 Muhasebe ve vergi bilgilerini ekonomi, sosyoloji, hukuk gibi disiplinlerle ilişkilendirir.
PÇ 14 Ticari bilgi, belge, defter ve bildirimler ile bunların elektronik ortamdaki uygulamaları konusundaki usul ve esasları açıklar.
 MEZUNLARIN MESLEKİ PROFİLİ
Bu bölümden mezun olan öğrenciler hem girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında kendilerine yer bulabilirler. Muhasebe ve vergi hizmeti veren yeminli mali müşavir veya SMMM (Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir) bürolarında ara eleman olarak çalışabilecekleri gibi, ön lisans sonrası lisans eğitimlerini tamamlamaları ve staj başlatma sınavında başarılı olmaları şartıyla 3 yıllık stajlarını yapmaları halinde kendileri de SMMM ruhsatı alma hakkına ve büro açma yeterliliğine kavuşabilmektedir. Ayrıca banka, sigorta, turizm işletmelerinde nitelikli ara muhasebe elemanı olarak istihdam edilebilmektedirler.
 
BİR ÜST ÖĞRENİME GEÇİŞ
 Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına devam edebilmeleri için  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. 
 
ÖĞRETİM PROGRAMININ YAPISI
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı 4 dönemden oluşmaktadır. Her dönem 30 AKTS den oluşmaktadır. Derslerimizin yüzde doksanı mesleki içerikli derslerden oluşmaktadır. Program muhasebe ve vergi olmak üzere birbirine sıkı sıkıya bağlı iki ana çalışma alanına dengeli biçimde dağıtılmıştır. Ayrıca öğrencimizin alanındaki teknolojik veya mesleki gelişmelere adapte olabilmesi için uygulamaya önem verilmektedir. Muhasebe paket programları veya ofis programları gibi derslerimiz uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Ayrıca öğrendikleri bilginin uygulanması için 30 günlük yaz stajı zorunludur.
 
 Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler


 

BOLOGNA

 

İLETİŞİM

Harran Üniversitesi 
Akçakale Meslek Yüksekokulu 
63500 Akçakale/ŞANLIURFA

Tlf
0 414 318 3000    
Fax
0 414 318 3239  
E-Posta

akcakale1995@harran.edu.tr

BAĞLANTILAR