ORGANİK TARIM PROGRAMI
Bölgemizde Organik tarımın daha bilinçli yapılabilmesi ve bu konuda eğitim vermek için 2005-2006 eğitim yılında Akçakale Meslek Yüksekokulu bünyesinde Organik Tarım programı açılmıştır. Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.
Program Amacı
Kamu ve özel sektör kurulumlarında istihdam edilmek üzere, ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilen "Organik Tarım Teknikeri" yetiştirmek üzere Yüksekokulumuz bünyesinde açılmış olan Organik Tarım Programı sayesinde; teknolojik ve bilimsel gelişmeleri de takip edebilen; orta ve büyük ölçekli tarım tesislerinde yeni ve organik tarım tekniklerini bilinçli bir şekilde uygulayabilecek, düşünen ve de girişimci yeteneğe sahip teknikerler yetiştirilecektir. Bölgenin tarım yönünden önemi de göz önüne alındığında organik tarım programı başta GAP kapsam alanı olmak üzere ülkemizin bu konudaki nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacaktır.
Program; 1.Organik tarım konusunda yeterli bilgi ve donanım kazandırmak, 2.Sosyal yönleri ve iletişim becerileri güçlü teknik elemanlar yetiştirmek, 3.Çevre bilinci gelişmiş, sorumluk sahibi bireyler yetiştirmek, 4.Bağımsız karar verebilme ve ekip çalışması ruhunu geliştirmeyi hedeflemektedir.
Organik Tarım Programı mezunları; kamu kurum ve kuruluşlarda (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri, belediyeler), tarımsal amaçlı kooperatifler (Tarım Kredi Kooperatifleri, tarım satış kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri), özel işletmelerde çalışabildikleri gibi kendi işletmelerini de kurarak çalışabilmektedirler.
Program Çıktıları:

1. Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

2. İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.

3. Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.

4. Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.

5. Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.

6. Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.

7. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

8. Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.

9. Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

10. Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.

11. Mevzuata uygun şekilde organik tarım uygulamalarını, işletmenin kurulum ve üretim süreçlerinin açıklar.

12. Organik tarım prensipleri ile hastalık, zararlılar ve yabancı otlar ile mücadele yöntemlerini açıklar ve uygular.

13. Organik tarım ürünlerinin sertifikasyon süreçleri açıklar ve organik ürünler için pazarlama stratejilerini geliştirir.


 
                                              

BOLOGNA

 

İLETİŞİM

Harran Üniversitesi 
Akçakale Meslek Yüksekokulu 
63500 Akçakale/ŞANLIURFA

Tlf
0 414 318 3000    
Fax
0 414 318 3239  
E-Posta

akcakale1995@harran.edu.tr

BAĞLANTILAR